Hazine yardımı hesabı bloke edildikten sonra HDP’nin zararı ne kadar oldu? Miktar oldukça büyük
HDP’nin kapatılması için hazırlanan iddianamede Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin, hazine yardımının tutulduğu banka hesabına bloke konulmasını talep etti. Anayasa Mahkemesi (AYM), bu talebi gerekçesiz olduğu gerekçesiyle reddederek somut gerekçelerin gönderilmesini istedi. 19 Aralık’ta talebini yineleyen Başsavcı Şahin, HDP’ye verilen devlet yardımının parti faaliyetleri dışında terör örgütünün amaçları için kullanıldığını belirtti.
HDP 539 milyon lirayı geçti
Anayasa Mahkemesi, HDP’nin hazine yardımı yapılan hesaplarının bloke edilmesine karar verdi. HDP’ye savunması için bir ay süre verilirken, tedbirin devamına veya sonlandırılmasına karar verilecek. AYM’nin kararından sonra HDP’nin hazine yardımının ne kadar olacağı merak konusu oldu. Engelleme kararı olmasaydı HDP bu yıl 179 milyonu 10 Ocak’a kadar olmak üzere 539 milyon liralık hazine yardımı alacaktı.
“GÜCÜMÜZÜ İNSANDAN ALDIK”
HDP’nin Anayasa Mahkemesi’nin kararına tepkisi gecikmedi. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli Twitter hesaplarından açıklama yaptı. Buldan, “Gücümüzü halkımızdan alıyoruz. Biz daha inançlıyız, daha azimliyiz, daha güçlüyüz. Hazinemiz bu işe gönül vermiş milyonlarca insan, emekçi halkımızdır. Daha da büyüyoruz, mutlaka değişeceğiz.” BT.” sözlerini kullandı.
“TUZ kokuyor”
Sezai Temelli ise, “Anayasa Mahkemesi Anayasa’yı çiğnediyse tuz kokar. Asayiş yargısı olmanın gözünü korkutanlar artık AKP rozetini cübbelerine rahatlıkla takabilirler…” dedi.
AYM LİDERİNDEN ARSLAN’A KARŞI OYU
Öte yandan, Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu kararı internet sitesinde yayınlandı. Başkan Zühtü Arslan, üyeler Engin Yıldırım, Emin Kuz, Yusuf Şevki Hakyemez, Yıldız Seferinoğlu ve Selahaddin Menteş karara karşı oy kullandı.
ANAYASA MAHKEMESİNDEN AÇIKLAMA
Anayasa Mahkemesi’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Halkların Demokratik Partisi’nin temelli kapatılması talebiyle açtığı davada, tedbir amaçlı engelleme talebi, Davalı Tarafa ödenen veya ödenecek olan Devlet yardımını içeren banka hesabının 5/1/2023 tarihli Anayasa Mahkemesi’ne sunulmuş, yapılan toplantıda, davalı Tarafa ödenen Devlet yardımını içeren banka hesabının kapatılmasına karar verilmiştir. 2023 yılında ödenen veya ödenecek Devlet yardımının ihtiyati tedbir olarak bloke edilmesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının dilekçe ve eklerinin davalı Tarafa tebliğ edilmiş ve savunma için 30 günlük süre verilmiş, tedbir talebi savunmanın gelmesinin ardından yeniden değerlendirildi.”